"Кредит під токсичні відходи“

Львівський дослідний нафтомаслозавод” взяв гроші в комерційних структур під заставу гудронів! 200 тисяч тонн токсичних відходів, які нині є на балансі “Львівського дослідного нафтомаслозаводу” можуть стати “нічийними”, себто перейти у власність місцевої громади. Власне такого розвитку подій побоюються деякі захисники довкілля у зв’язку з фінансовими труднощами підприємства та початком судової справи у Львівському господарському суді щодо визнання заводу банкрутом. Якщо їх побоювання стануть реальністю, Грибовицьку сільську раду ощасливлять 200 тисячами тонн кислих гудронів, себто майже по 100 тонн кожному грибовицькому ґазді...

Гудронна історія. Читати далі...

пʼятницю, 15 жовтня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [WASTE] Катастрофа чи афера?



Проведення Євро-2012 у Львові знову під загрозою зриву

Мінприроди України заявило, що «Львівський дослідний нафтомаслозавод» може спричинити екологічну катастрофу, яка загрожує проведенню Євро-2012. Львівські екологи стверджують, що проблема справді є і її треба негайно розв'язувати. Втім, обізнані у справі переконують, що зацікавлені бізнес-структури прагнуть нажитись як на майні заводу, так і на кислих гудронах, а розв'язання екологічної проблеми, яку створюють відходи, перекласти на плечі держави.

Річ у тому, що ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод уже близько 30-ти років зливає свої відходи до місцевих водних резервуарів, розташованих на його території. Це, мовляв, заважає Міністерству охорони навколишнього природного середовища України розпочати роботи для запобігання екологічній катастрофі. Про це повідомили в прес-службі міністерства.

"В резервуарах постійно фіксують зниження рівня рідини. Кислі гудрони, що накопичилися під час виробничої діяльності заводу, просочуються до підземних рік поблизу сіл Збиранка і Сороки (Жовківський район). Місцеві жителі потерпають від забруднення криниць та повітря. Існує загроза витоку небезпечної речовини до річки Малахівка, що впадає в річку Полтву. Територія підвищеного ризику розташована на відстані 10 кілометрів від Львова, де планують провести три матчі Євро-2012. Цей об'єкт ставить під загрозу проведення матчів у Львові", - йдеться у повідомленні Мінприроди. 

В Держекоінспекції Львівській області вже кілька років намагаються зобов'язати ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» утилізувати кислі гудрони. Втім, це підприємство – власника токсичних відходів - господарський суд Львівської області визнав банкрутом. Тож до гудронів й надалі нікому немає справ. «Інспекція вживає заходів, надає припис «Нафтомалсозаводу» щодо ліквідації цього забруднення. Але 2008 року суд оголосив цей завод банкрутом. Зараз справа перебуває у впровадженні в господарському суді. Ми маємо фактично збанкрутіле підприємство. Щоб розв'язати цю проблему, треба піднімати питання на державному рівні. Ми впливаємо всіма можливими заходами на «Нафтомаслозавод». Надали йому ще одне повідомлення. Але посадові особи підприємства ігнорують  наші виклики. Відтак ми будемо змушені звертатися у правоохоронні органи», - каже Алла Войціхівська, заступник начальника відділу екологічного контролю земельних ресурсів.

За екологічною катастрофою, проблемою державного рівня, загрозою проведення Євро-2012 у Львові ховаються інтереси певних бізнес-структур. У цьому переконаний Дмитро Скрильніков, директор агенції «Бюро екологічних розслідувань». На його думку, кмітливі бізнесмени хочуть заробити і на кислих гудронах, і на майні збанкрутілого ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод». А під шумок проведення в Україні Євро-2012 екологічну проблему з кислими гудронами на Львівщині перекласти на плечі держави. Позаяк питання утилізації кислих гудронів на Грибовицькому сміттєзвалищі існує з 1957 року. Дотепер ні міська, ні обласна влада розв'язати цю проблему не могли. «Є люди, які зацікавлені, щоб зібрати вершки, а екологічну проблему залишити на рівні держави. Можливо, з цим пов'язана теперішня ситуація, враховуючи угорську катастрофу та прив'язуючи Євро-2012, бізнес-структури вирішили зробити невеличкий скандал. Показати актуальність проблеми, держава на це виділить кошти, частина з яких опиниться в чиїхось кишенях», - каже Дмитро Скрильніков. За його словами, майно ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» доволі ласий шматок для бізнесменів. Завод розташований у самому Львові на вул. Богдана Хмельницького. Представники ВАТ «Львівський дослідний нафт маслозавод» вже зверталися з проханням змінити цільове призначення земельної ділянки, де розташоване підприємство. Тож, на думку Дмитра Скрильнікова, майно ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» до Євро-2012 буде причетним. Тільки не як екологічна загроза від кислих гудронів, а доволі приваблива земельна ділянка в місті для будівництва готелю. «Свого часу ці гудрони віддали під заставу банку на кредит. За них ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» отримав кредит 13 млн грн. Це нонсенс, брати під заставу токсичні відходи. Після цього підприємство збанкрутувало. Власне, ті, хто надав гроші в кредит, насамперед отримуватимуть кошти від реалізації майна. Але ті, хто хоче отримати майно заводу, не хоче отримати і проблеми заводу у вигляді гудронів. Тому вже було декілька спроб передати ці відходи на баланс Львівської обласної ради або щоб держава взяла розв'язок цієї проблеми на себе. А певні бізнесмени отримують вершки у вигляді ділянок і майна підприємства, які можна буде використати навіть під Євро-2012», - зазначив Дмитро Скрильніков. 

Мабуть, спритні бізнесмени взяли приклад із не менш спритного і підприємливого міського голови Львова Андрія Садового, який не впорався з непосильною ношею звести стадіон у Львові за міський кошт і швидко вмив руки, коли питання спорудження стадіону на себе перебрала держава. Тож що загрожує проведенню Євро-2012 у Львові: можлива екологічна катастрофа чи меркантильні інтереси бізнес-структур? Вочевидь, це питання таки вирішуватимуть на державному рівні за бюджетні кошти, тобто за наші з вами гроші. 

Анастасія Андрійчук

Немає коментарів: