"Кредит під токсичні відходи“

Львівський дослідний нафтомаслозавод” взяв гроші в комерційних структур під заставу гудронів! 200 тисяч тонн токсичних відходів, які нині є на балансі “Львівського дослідного нафтомаслозаводу” можуть стати “нічийними”, себто перейти у власність місцевої громади. Власне такого розвитку подій побоюються деякі захисники довкілля у зв’язку з фінансовими труднощами підприємства та початком судової справи у Львівському господарському суді щодо визнання заводу банкрутом. Якщо їх побоювання стануть реальністю, Грибовицьку сільську раду ощасливлять 200 тисячами тонн кислих гудронів, себто майже по 100 тонн кожному грибовицькому ґазді...

Гудронна історія. Читати далі...

четвер, 3 березня 2011 р.

§ TURTLE NEWS: [WATER] Гудрони «на шиї»

Львівська міська та обласна ради попросять прокуратуру розібратися з токсичними відходами

Якщо не вжити термінових заходів, то вже невдовзі цінне майно ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» можуть продати, натомість мешканцям Львівщини залишаться тільки «безхозні» гудрони та проблеми, пов'язані з їх зберіганням та утилізацією.

Зокрема, як повідомила під час засідання постійної депутатської комісії з питань природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради представниця ГО «Бюро екологічних розслідувань» Ірина Гнатів, суд уже зняв мораторій на продаж майна збанкрутілого заводу, тож його вже почали розпродавати частинами, однак, зрозуміло, що токсичних відходів, які є під заставою, ніхто не купить, відтак, найбільш імовірно, вони залишаться в «подарунок» для місцевої громади. 
На думку депутатів природоохоронної комісії Львівської міськради, сьогодні зупинити процес продажу майна заводу може втручання у ситуацію прокуратури: «Ми будемо звертатися до прокуратури з проханням вивчити ситуацію, що склалася довкола заводу. Адже, є підстави вважати, що завод довели до банкрутства навмисне. Окрім того, я переконаний, що Львівська обласна рада також підтримає нас і звернеться до прокуратури з аналогічним листом», — повідомив голова постійної депутатської комісії з питань природокористування, охорони довкілля та благоустрою Євген Білінський.

«Сьогодні завод визнали банкрутом. Втім, якщо прокуратура проведе розслідування і доведе, що борги ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» створені штучно, кошти, які будуть вилучені від реалізації майна збанкрутілого заводу, підуть не на задоволення потреб тих, хто довів його до банкрутства, а на вирішення першочергових завдань — виплату зарплати працівникам і забезпечення безпечного зберігання та утилізації кислих гудронів», — зазначив голова ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков.
Цікаво, що, як виявилося, ніхто з депутатів Львівської обласної, Львівської міської чи представників облдержадміністрації дотепер не відвідував судові засідання, де в господарському суді йде справа щодо банкрутства ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» і де фактично вирішують долю кислих гудронів. Водночас, за словами керівника громадської організації «Бюро екологічних розслідувань», сьогодні певні зацікавлені особи намагаються пропхати через Львівську обласну раду питання щодо взяття на баланс кислих гудронів: «Таке питання вже виносили на сесію обласної ради. Не виключено, що його виноситимуть знову. Якщо воно пройде, і чи то Львівська міська рада, чи то Львівська обласна рада візьмуть кислі гудрони на баланс, це означатиме, що проблема токсичних відходів стане ярмом на шиї місцевої громади», — повідомив він.

Наталя ГОРБАНЬ
http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=897

Немає коментарів: