"Кредит під токсичні відходи“

Львівський дослідний нафтомаслозавод” взяв гроші в комерційних структур під заставу гудронів! 200 тисяч тонн токсичних відходів, які нині є на балансі “Львівського дослідного нафтомаслозаводу” можуть стати “нічийними”, себто перейти у власність місцевої громади. Власне такого розвитку подій побоюються деякі захисники довкілля у зв’язку з фінансовими труднощами підприємства та початком судової справи у Львівському господарському суді щодо визнання заводу банкрутом. Якщо їх побоювання стануть реальністю, Грибовицьку сільську раду ощасливлять 200 тисячами тонн кислих гудронів, себто майже по 100 тонн кожному грибовицькому ґазді...

Гудронна історія. Читати далі...

суботу, 2 грудня 2017 р.

Хто вивозить з Грибовицького полігону кислі гудрони

Поділитись в Facebook

 

Написати в Twitter

   

Сьогодні на Грибовицькому полігоні продовжується забір кислих гудронів з озера №1. Мешканці довколишніх сіл, екологи та активісти стурбовані, адже установка, яка працює, виготовлена кустарним способом і мало нагадує високотехнологічне обладнання, придатне для роботи з високотоксичними відходами ІІ класу небезпеки.  

1 з 9

 

 

Сотні тисяч тонн небезпечних відходів

Нагадаємо, у суботу ввечері на гарячу лінію надійшло повідомлення про те, що на Грибовицькому сміттєзвалищі горять гудрони. На місце негайно прибули і представники влади, і активісти, і місцеві мешканці. Виявилося, що озеро з небезпечними відходами не горіло, натомість там знаходилися люди, які за допомогою тенів розігрівали гудрони з подальшим їх забором з озера. Вся навколишня територія була вкрита густим важким чорним димом.

Однак документів на той момент люди не представили, та запевнили, що всі необхідні дозволи в них є і вони їх покажуть в понеділок. Вже невдовзі стало відомо, що це працівники тої самої фірми, яка винна у виливі гудронів в річку 12 січня 2016 року. Тоді вони у той самий спосіб здійснювали забір відходів нафтопереробки, але після форс-мажору, що стався, швидко зникли і нічого про них не було відомо аж донині. Тоді екологи, активісти і районні депутати написали низку звернень і заяв до правоохоронних органів з вимогою відкриття кримінальних проваджень через забруднення навколишнього середовища.

«Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю відібрані проби грунтів та поверхневих вод. За результатами проведених досліджень виявлено перевищення норм гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в р. Малехівка і в грунтах, та проведено розрахунок заподіної шкоди за забруднення земель, а саме: на території Грибовицької сільської ради – збитки  становлять 69,83 грн.,  Малехівської сільської ради – 721391,52 грн.

Матеріали перевірки скеровані в Червоноградську місцеву прокуратуру та проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, яке розпочато за фактом забруднення земель на прилеглій до Грибовицького сміттєзвалища території кислими гудронами, поблизу місця зберігання гудронів, які належать ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» при спробі їх забору із ставків накопичувачів, а також кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, яке розпочато за фактом пошкодження дамби згаданих вище ставків накопичувачів, що призвело до витоків гудронів в річку», – повідомляли тоді у Держекоінспекції Львівської області.

Утім, той випадок з витоком гудронів був далеко не першим. Витік з амбарів кислих гудронів фіксували ще з 2004 року. Але жодні приписи і провадження не дали результату, оскільки тодішній власник небезпечних озер ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» був фактичним банкрутом. Справу про банкрутство порушив Господарський суд області у березні 2008 року.

Загалом у районі Грибовицького полігону ТПВ знаходиться сьогодні три озера з кислими гудронами. Згідно із даними Держекоінспекції, загальна кількість високотоксичних відходів становить 200 тисяч тонн, інші джерела інформують про 500 тисяч тонн.

Тепер стало відомо, що після завершення справи про банкрутство у кислого гудрону з'явився новий власник, який, власне, хоче його забрати, адже гудрон – це цінний вторинний ресурс. Наприклад, з тонни гудрону можна отримати 600 кілограмів рідкого палива чи 230 кілограмів гіпсу тощо.

В Україні нема технологій для утилізації кислих гудронів

Натомість еколог МБО «Екологія-Право- Людина» Алла Войціховська переконана, що у такий спосіб вивозити кислі гудрони вкрай небезпечно.

«Цей гудрон – це відходи нафтопереробки. Згідно із дослідженнями Антонишина, які він проводив десь близько тридцяти років тому, ці кислі гудрони містять 70% сірчаної кислоти. Крім того, там є сульфокислоти. Якщо гудрони нагрівати, то можуть утворюватися формальдегіди, оксид сірки, який може об'єднуватися з водою і призводити до випадання кислотних дощів. Але найгірше, що утворюються органічні речовини. Під час розігрівання гудронів вони частково згоряли, бо з труби валив чорний дим. Це важкі фракції нафтопродуктів. А люди цим дихають», – розповіла ІА Дивись.info Алла Войціховська.

Крім того, еколог вважає, що у компанії, яка вивозить гудрони, нема всіх потрібних документів і це легко перевірити, тому що всі ліцензії є у вільному доступі на сайті Мінприроди.

«Річ у тім, що фірма «Екоінвестгруп» має ліцензію Мінприроди, видану 2013 року. Вони можуть тільки збирати, перевозити і зберігати. Натомість саму діяльність вони мали б здійснювати за фактичною адресою розташування підприємства. Тобто за тією, яку вони подавали у ліцензії. Я вже не говорю про те, що вони на території гудронового озера №1, апріорі жодної діяльності здійснювати не могли. І ми там бачимо, що ліцензії на кислі гудрони, утилізацію немає. Це вже грубе порушення. Крім цього, ця фірма знаходиться на непідконтрольній території України. (На сайті Міністерства екології фактична адреса компанії вказана у Луганську.)Тобто виникає запитання, куди вивозять гудрони», – пояснила еколог.

Державний класифікатор відходів

Алла Войціховська зазначила, що мешканцям допомагали готувати заяви і звернення до Держекоінспекції та поліції, а через те, що фірма значиться як луганська – до СБУ.

«Держекоінпекція усунулася, ЛОДА усунулася, Львівська міська рада зробила вигляд, що вона нічого не знає. Хоча машини, які курсують, проїжджають через шлагбаум з охороною ЛКП «Збиранка». Тобто це з відома Львівської міської ради. Окрім того, всі ці відходи, можливо, і сірчану кислоту вони зливають. До речі, сірчана кислота належить до небезпечних речовин – прекурсорів і поводження з нею теж вимагає окремої ліцензії», – зазначила пані Алла.

Гудронне озеро складається з трьох фракцій і фірмі потрібна нижня фракція, а все інше вони зливають.

«Нижню фракцію можна використовувати, наприклад, як бітум до асфальту. Але щоб його додавати до асфальту, треба нейтралізувати. Це питання почали піднімати ще 2004 року, коли гудрони почали протікати, адже гудронові озера не екрановані ні плівкою, ні бентонітами. Це просто зроблений глиняний замок. А там, де озера №2 і №3, утворилася тріщина і гудрони почали витікати збоку Голосківського цвинтаря. Частина верхньої фракції, тобто кислота, витекла. Довкола там спалена територія і це повторювалося декілька разів», – заявляє еколог.

За її словами, в Україні цілковито відсутні потрібні технології для відкачування кислої води. Металева конструкція чи установка для цього не годиться. PH цієї рідини – 1,1. Коли вона потрапляє в грунт, то спалює все живе.

«Немає технології в Україні, щоб переробити ці токсичні відходи. Зрозуміло, що було б добре прибрати звідти відходи, переробити їх, але не хочеться таким кустарним дідівським методом це робити, а цивілізовано. Років 20 тому у Дрогобичі на МФК «Галичина» були аналогічні відходи. Вони частково зрушилися в одному озері. Потім їх просто вивезли в Броницю, поблизу сміттєзвалища, скинули на поле і засипали вапном. А через кілька років за пару кілометрів від того місця у криницях виявили нафтопродукти. Тому все, що робиться, – це незаконно, з порушення усіх природоохоронних вимог, є загроза для людей. Держава повинна захистити їхнє право на чисте довкілля. Там люди потерпають від фільтратів, від викидів метану і інших супутніх газів, які входять до складу біогазу.  А тепер ще й гудрони», – резюмувала пані Войціховська.

Луганськ, Єфремов, Королевська…

Іа Дивись.info вдалося дізнатися, що компанія, яка займається вивозом гудронів, – це ТОВ «Екоінвестгруп». В оновленому реєстрі ліцензій на сайті Міністерства екології зазначено, що адреса компанії: 91034, м. Луганськ, квартал 50 лєт Октября, буд. 4 Б, кв. 47, а фактична адреса: м.Луганськ, вул. Лугутінська, 127Д. Ліцензія була отримана 16 березня 2013 року на збирання, перевезення та зберігання.

1 з 2

 

 

 

Натомість аналітична платформа YouControl, у розділі контактна інформація подає місто Сєвєродонецьк, вулиця Новікова. За даними Nomis, за тією ж адресою розміщені дев'ять компаній.

Скрін

Станом на 13 квітня 2016 року адреса ТОВ «Екоінвестгруп» була  м. Луганськ, квартал 50 лєт Октября, буд. 4 Б, кв. 47, тобто на момент, коли компанію підозрювали у причетності до виливу гудронів до річки 12 січня 2016 року.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

До речі, немає інформації про перереєстрацію компанії на підконтрольній території. Єдиний доступний документ – про проведення державної реєстрації від 2013 року.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

Засновниками і бенефіціарами  ТОВ «Екоінвестгруп» є четверо осіб: Андрій Кислиця, Дмитро Кулінічев, Анна Соболь і Олександр Дзонь. Усім їм належить по 25% компанії, статутний капітал якої – 5 тисяч гривень. Олександр Дзонь і Анна Соболь – брат і сестра, а їхній батько Валентин Дзонь – персона вельми відома і впливова у цьому регіоні.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

Отже, Валентин Дзонь – народний депутат 4-го скликання, був заступником голови Луганської обласної держадміністрації Сергія Єфремова, свого часу очолював Луганську обласну організації партії «Єдиний Центр». Він виходець з комсомольського середовища в останні перед розвалом Союзу роки працював першим секретарем Сєвєродонецького міськкому партії Луганській області.

Незважаючи на те, що Дзонь дуже близько працював з Єфремовим, його пов'язують з іншим бізнесугропованням – Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакієвський. А із не маловідомою Наталією Королевською Валентин Дзонь взагалі були сусідами.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

Зі знаменитим харків'янином Добкіним Валентин Дзонь входить до Національної всеукраїнської федерації гольфу. Ось тільки Михайло Маркович – перший віце-президент федерації, а Дзонь – член правління.

Сьогодні стало відомо, що працівники «Екоінвестгруп» повернулися на гудронове озеро і продовжують роботи. На жаль, не вдалося додзвонитися за контактним номером компанії.

«Учора все було тихо, а вночі знову почало горіти. На місце прибула поліція, держекоінспекція, представники Жовківської районної ради та адміністрації. Стоять бочки з невідомою хімічною речовиною. Працівники поводяться дуже нахабно, так ніби для них жодні закони не писані», – розповів ІА Дивись.info депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

А ми продовжимо стежити за подіями навколо гудронових озер на Грибовицькому полігоні ТПВ.

Оксана ДУДАР

Фото Ігоря МУРАВСЬКОГО

http://dyvys.info/2017/11/30/hto-vyvozyt-z-grybovytskogo-poligonu-kysli-gudrony/

 

Немає коментарів: