"Кредит під токсичні відходи“

Львівський дослідний нафтомаслозавод” взяв гроші в комерційних структур під заставу гудронів! 200 тисяч тонн токсичних відходів, які нині є на балансі “Львівського дослідного нафтомаслозаводу” можуть стати “нічийними”, себто перейти у власність місцевої громади. Власне такого розвитку подій побоюються деякі захисники довкілля у зв’язку з фінансовими труднощами підприємства та початком судової справи у Львівському господарському суді щодо визнання заводу банкрутом. Якщо їх побоювання стануть реальністю, Грибовицьку сільську раду ощасливлять 200 тисячами тонн кислих гудронів, себто майже по 100 тонн кожному грибовицькому ґазді...

Гудронна історія. Читати далі...

суботу, 2 грудня 2017 р.

FW: На Грибовицькому сміттєзвалищі невідомі особи намагалися викачати токсичні гудрони

Щоб забрати гудрони, чоловіки нагрівали воду в озері, що призвело до викиду шкідливих речовин у повітря

СуспільствоНазарій Тузяк, 26 листопада28723

фото Ігоря Муравського

Небезпечні гудрони з озер у Грибовичах вибирали кустарним способом

У суботу, 25 листопада, ввечері біля сміттєзвалища у Грибовичах місцеві мешканці виявили невідомих осіб, які викачували з озер кислі гудрони. Про інцидент повідомив депутат Жовківської райради Ігор Муравський, зазначивши, що на місце події викликали правоохоронців, представників Держекоінспекції та ЛКП «Збиранка».

«На землях Грибовицької сільської ради із грубим порушенням поводження з небезпечними, шкідливими відходами (від забору з озера, завантаження до транспортування, відвантаження та переробки) без спеціальних дозволів, на саморобній установці відбувається відбір кислих гудронів, які відносяться до другого класу небезпеки після радіоактивних», – написав Ігор Муравський.

Цю інформацію ZAXID.NET підтвердив і керівник Держекоінспекції Львівщини Микола Маланич.

«Дійсно, вчора ввечері невідомі особи вибирали з озера гудрони. Однак на підставі чого вони це робили, наразі неясно. Очікуємо від них документи – у понеділок пообіцяли надати нам ліцензії та інші документи, які підтверджують, що вони мали право це робити», – розповів Микола Маланич.

За його словами, щоб вибрати гудрони, невідомі особи нагрівали озеро, що спричинило викиди диму у повітря. «Це якась технологія випалювання. Але якщо у них є ліцензія і дозвіл на викиди, то ми не притягнемо їх до відповідальності. Гудрон – це як смола, тому щоб його взяти, його треба розігріти, а тоді вже можна забирати. Наразі є ймовірність того, що підпримство працювало без дозволу на викиди в повітря. Якщо це підтвердиться після перевірки документів, то їх притягнуть до відповідальності», – уточнив Микола Маланич.

Він також уточнив, що проби з повітря для проведення перевірки на забруднення Держекоінспекція відбиратиме у тому випадку, якщо це підприємство і далі працюватиме.

За словами Миколи Маланича, раніше власником гудронів був «Львівський дослідний нафтомаслозавод». Після того, як завод збанкрутував, почалася ліквідація підприємства, яка зараз завершена. Тому кому насправді належать гудрони, ще потрібно з'ясувати.

За інформацією Ігоря Муравського, під час розмов із правоохоронцями чоловіки заявляли, що ці гудрони їм продало івано-франківське підприємство.

«Власник гудронів івано-франківське підприємство по угоді продало кислі гудрони луганському підприємству, яке і здійснює цей відбір обіцяючи привезти в понеділок оригінали договорів, ліцензій на цей вид діяльності», – додав Ігор Муравський.

Він також уточнив, що гудрони викачували із найтоксичнішого озера у Грибовичах.

Зазначимо, самі гудрони є шкідливими відходами, які небезпечні для здоров'я та довкілля, оскільки містять багато сірчаної кислоти. Втім, їх можуть красти, щоб спалювати, оскільки ці речовини мають високу тепловіддачу. У січні 2016 року у Грибовичах зафіксували крадіжку кислих гудронів, яка спричинила забруднення водойм і загибелі риби.

https://zaxid.net/na_gribovitskomu_smittyezvalishhi_nevidomi_osobi_namagalisya_vikachati_toksichni_gudroni_n1442515

 

Немає коментарів: